Däck

Bildäck i allmänhet

Att ha grundläggande kunskap om bildäck är till fördel för alla som har en bil. Det finns många olika typer av däck på marknaden för alla typer av fordon, väderförhållanden och väglag. Därför är det kanske inte alltid så enkelt att veta vilka däck man behöver. I denna artikel kommer vi att gå igenom grundläggande information om däck och däcktyper på ett enkelt och lättförståeligt sätt.

Att välja rätt däck

Att välja rätt typ av däck till din bil är A och O, både för säkerheten, ekonomin och körupplevelsen. Men hur väljer man rätt däck då? Det första man ska göra är att kolla vilka däck som passar just till din bil. På däckens sida hittar du dimensionerna på däcket som beskriver däckets höjd, bredd och storlek. Dimensionerna är i tum. Då får man sedan utgå från de måtten när man köper nya däck.

En annan viktig sak att tänka på är däckmönstret. Vilken typ av vägunderlag kör du mest på? Är det grus eller asfalt? Däckmönstret är det som påverkar bilens styrning, friktion, körkänsla och bränsleförbrukning. Här spelar priset en stor roll. Billigare däck tenderar att ha högre bränsleförbrukning och slits snabbare och sänker därmed livslängden på däcket.

Radialdäck

Radialdäck är en populär typ av däck som är tillverkade med textiltrådar som går i riktning ner mot fälgen. Dessa däck är kända för att vara extremt slitstarka och hålla hög kvalitet. Radialdäck är även bättre på att anpassa sig efter vägunderlaget och därmed sänka friktion, bränsleförbrukning och ha en längre livslängd.

Punkteringsfria däck

Punkteringsfria däck som även kallar “Run flat tires” är nästan som det låter men inte riktigt. Ett punkteringsfritt däck kan fortfarande få punktering, men man kan köra upp till ca 15 mil efter att man fått punktering. Detta gör det lättare att ta sig till hemmet eller till en verkstad för att åtgärda punkteringen. Ett bra val om man kör mycket på tufft väglag med mycket vassa stenar eller grus.