Fälgar

Fälg

Fälgar är något som har en stor påverkan på bilens utseende och man kan förändra det helt genom stil och färg på fälgarna. Men förutom att påverka utseendet på bilen har fälgen även en stor roll när det kommer till bilens säkerhet och stabilitet på vägbanan.

När man köper nya fälgar är det klokt att först se vilka mått fälgen ska ha. Det kan man enkelt ta reda på i olika register där man kan slå in bilens registreringsnummer och på så sätt få fram dimensionerna för fälgen. Dessa mått bestäms av en rad olika mätningspunkter, bland annat bultcirkeln som avgör hur många bulthål som behövs, inpressningsdjupet, diameter och bredd på hjulhus för att nämna några. Det är många mått som ska stämma in för att en fälg ska passa korrekt vilket är avgörande för säkerheten.

Fälgar finns i flera olika material där stålplåt och aluminium är de allra vanligast förekommande. Det finns även två olika monteringsanordningar för fälg hur dessa monteras i navet. Antingen är bilen utrustad med ett nav som har skruvhål och du fäster då fälgen med skruvar eller så är navet utrustat med fasta pinnskruvar och fälgen fästes med hjälp av muttrar.

Det finns en rad olika tillverkare av fälgar. Enzo är ett av de ledande märkena som tillverkar aluminiumfälgar till riktigt bra pris. Även Dotz tillverkar aluminiumfälgar som är estetiskt tilltalande med varierande design och färg. Aez och Keskin Wheels är andra kända varumärken.

Eftersom fälgar är hårt utsatta för smuts och salt som stänker upp från vägbanan är det viktigt att man regelbundet rengör dem för att de ska hålla längre. Genom att tvätta rent dem kan man undvika att färgen flagnar eller att fälgar börjar rosta. Använd en diskborste och diska fälgar med varmt vatten och ett milt schampo avsett för bilar.